3 Punca Smartphone Anda Terasa Berat

Punca Smartphone Anda Terasa Lagging -Smartphone yang sering lagg pasti anda sering mengalami situasi tersebut. Apabila anda sedang menggunakan smartphone dan tiba-tiba smartphone anda mula lagging dan ini sudah semestinya akan mengganggu anda untuk menggunakan smartphone dalam tujuan tertentu. Masalah ini patut diatasi dengan segera dengan mengetahui punca utama masalah lagging pada smartphone anda.

Kontest SEO Sedang Dijalankan ketika ini. Baca : Telekung Reehans Pilihan Muslimah

Adakah anda mengetahui punca kenapa smartphone anda mula mengalami lagging? Walaupun smartphone tersebut itu baru sahaja anda membeli namun masalah itu tetap ada. Kali ini ExpanDroider akan memberikan informasi berkenaan Punca Utama Smartphone Anda Lagging

Punca Smartphone Terasa Berat Atau Lagging

1) Masalah Eksternal Memory

  • Kini ramai yang cuma memerhatikan kapasiti yang besar berbanding jenis Class Memory yang ingin dipakai. Class memory kad yang terbaik ialah Class 10 yang mempunyai kecepatan dalam membaca data dan menulis data. Sebaliknya jika memori kad anda diantara memori kad yang tidak sebaik class 10 maka smartphone anda berpotensi berlakunya lagging.

 2) Faktor Penggunaan Ram Yang Banyak

  • Smartphone yang seringkali mengalami lagging ini adalah berpunca daripada faktor penggunaan ram yang sangat banyak. Apabila RAM semakin digunakan maka smartphone anda juga berpotensi untuk mengalami masalah ini. Sebaliknya, Anda perlulah sentiasa clear RAM pada RAM Manager yang ada pada smartphone anda.
  • Selain itu juga, Kurangkan penggunaan aplikasi yang banyak dalam satu-satu masa untuk membantu anda dalam menghindari daripada msalah ini berlaku.

3) Smartphone Tidak Dikemaskini Ke Sistem Baru

  • Tidak kemaskini smartphone ke sistem baru juga merupakan antara salah satu faktor yang membolehkan smartphone anda mengalami lagging. Ini kerana banyak aplikasi-aplikasi yang telah diadaptasikan dengan sistem operasi yang baru membuatkan smartphone anda ketinggalam dan tidak stabil. Saranan daripada kami, Kemaskinilah sistem operasi anda
 
Baca Juga : Mengembalikan Chat WhatsApp Yang Terpadam

 Adakah anda mengalami salah satu faktor diatas? Jaga smartphone anda dengan baik agar tidak mengalami masalah-masalah seperti lagging ketika anda sedang rancak menggunakan smartphone anda. Semoga dengan informasi diatas Punca Smartphone Anda Terasa Berat dapat membantu anda dalam menyelesaikan masalah lagging pada smartphone.

Jangan lupa untuk membaca artikel kami yang lain untuk mengetahui maklumat selanjutnya. Sekian terima kasih.

Blog ini diwujudkan untuk informasi tentang android. kami juga memberikan sedikit tutorial yang pernah kami lakukan sebelum ini sebagai panduan untuk anda. Selain itu juga kami menyajikan dengan tulisan-tulisan info kepada anda, berita dan sebagainya. Blog berasal dari Malaysia ini juga merupakan salah satu blog yang sedang menaik.

Jom Kongsikan

Related Posts

Previous
Next Post »

22 comments

comments
26 Ogos 2015 12:46 PG delete

saya belum lagi beli external memori

Reply
avatar
26 Ogos 2015 3:21 PTG delete

patutlah hp saya berat manjang.. tak update rupanya..


Dulu-dulu takut nak makan telur lepas bersalin. Orang tua-tua kata nanti bernanah MANFAAT MAKAN TELUR

Reply
avatar
26 Ogos 2015 3:28 PTG delete

Beli laa memory kad boss.. hehe.. untuk penjimatan ruang storage smartphone anda.. :)

Reply
avatar
26 Ogos 2015 5:03 PTG delete

yap.. kene update fon tuu dru dpt kurangkan lagg.. heheh

Reply
avatar
28 Ogos 2015 7:21 PG delete

Kena tengok apps mana yang tak pakai terus buang la lepas ni..

Reply
avatar
28 Ogos 2015 12:24 PTG delete

yups ~ kadang-kadang banyak apps yang cuma memberatkan lagi smartphone kita. padahal kita jarang menggunakanya.. :)

Reply
avatar
29 Ogos 2015 12:41 PG delete

Agak sukar bak delete2 mane yg x nak, rasa semua nak simpan, tu bnyk sgt dlm hp

Reply
avatar
31 Ogos 2015 8:28 PTG delete

hoho... simpan je yang penting.. :)

Reply
avatar
5 September 2015 6:50 PTG delete

Tq tips...agaknya sebab tu lah hp akak selalu hang...

Reply
avatar
7 September 2015 10:52 PTG delete

Fon saya jarang lagging ni. Cuma sekarang ni storage dah penuh. Saya pon xpasti apa yangnbuatbstirage penuh

Reply
avatar
7 September 2015 10:58 PTG delete

Ya kak... mngkin fon akak ada masalah antara diatas.. thanks snggah...

Reply
avatar
7 September 2015 11:00 PTG delete

Sebab ada byk data apps... slalu clear data apps kat fon tuw kak... hoho

Reply
avatar
8 September 2015 9:00 PTG delete

Masalah smartphone saya memory full. Tetapi, dah delete semua benda dah yang ada dalam tu

Reply
avatar
12 September 2015 7:48 PG delete

punca 1 dan 3 ok lagi...
kalau pengguna samsung awal2 beli dah ada masalah RAM...

RAM 3GN dah 1.7GB touchwiz pegang

Reply
avatar
13 September 2015 8:59 PG delete

Saya memang asingkan kat phone dengan tab.
Asing2 guna aplication.
Selalu what apps je hang.
Hehehe.

Reply
avatar
13 September 2015 12:45 PTG delete

Baiasa buat kalau phone hang atau rasa berat, clearkan je RAM

Reply
avatar
13 September 2015 9:24 PTG delete

rasanya akan cepat hbis bateri kalau buat macam 2...

Reply
avatar
14 September 2015 1:10 PTG delete

memang memberatkan handphone,dah la tak boleh guna external memory..

Reply
avatar
15 September 2015 9:52 PG delete

External memory phone saya class 4. Lama betul punya. Patut lah selalu lagging T_T

Reply
avatar
3 November 2015 1:22 PTG delete

Kekadang tu gatal tangan pergi download apps yang memberatkan hp..hihi

Reply
avatar
4 Januari 2016 12:30 PG delete

Salam... samsung duos saya selalu lagging, memang betullah lama tak update sistemnya. Lepas ni kena updatelah.

Jom kunjungi entri saya:
Pengalaman Bersama ONEXOX

Reply
avatar
9 Oktober 2016 1:18 PG delete

biasanya kalau sudah smartphone terasa berat .. menyangkut pada memori dari smartphone tersebut

Reply
avatar