5 Apps Yang Bagus Untuk Buat Video

Apa dia Apps yang bagus untuk edit video youtube? Kini kita dapat lihat ramai yang berlumba-lumba ingin menjadi video creator di laman sesawang video terkemuka Youtube. Ramai yang ingin menjadi youtuber tetapi tidak tahu bagaimana untuk memulakan.

Untuk menjadi youtuber ataupun video creator mana-mana sosial media ini anda haruslah menjadi kreatif dan unik. Kreatif dan unik disini bermaksud anda harus menjadi lain daripada yang lain berdasarkan penghasilan video.

Baca Juga: Cara Dapatkan View Banyak Di Youtube

Edit Video Menggunakan Telefon

Zaman sekarang sudah maju, tidak perlu susah-susah membeli komputer yang berharga ribuan ringgit, cukuplah hanya dengan smartphone anda boleh mengedit video ditambah lagi dengan kreativiti anda sudah mampu menanding video yang diedit melalui komputer.

Sepertimana video yang baru-baru ini tular di media sosial iaitu seorang pemuda dari Sabah menjawab exam dengan memanjat pokok. Semua Video dirakamkan tersebut hanya diedit melalui telefon sahaja.

Jadi apakah dia Aplikasi yang bagus untuk buat video di telefon? atau pun aplikasi edit video yang ramai digunakan melalui telefon? Teruskan membaca artikel ini untuk ketahuinya..

Aplikasi Edit Video Menggunakan Telefon Android

1) Aplikasi Kinemaster ( Aplikasi Edit Video Yang Menarik )

Aplikasi edit video kinemaster ini antara aplikasi yang sering digunakan oleh para pembuat video melalui smartphone. Dikeluarkan sejak tahun 2013 lagi

Dalam aplikasi ini terdapat banyak ciri-ciri yang menarik antaranya ialah

 • Mempunyai interface yang smemudahkan pengguna.
 • mempunyai ciri cut and crop
 • mempunyai ciri key frame
 • Mempunyai ciri Blending Mode
 • boleh menambah latar suara

Banyak lagi ciri-ciri yang lain yang anda boleh dapati dalam aplikasi kinemaster ini dan secara keseluruhanya aplikasi sunting video kinemaster ini merupakan antara salah satu aplikasi tool editing video yang lengkap yang patut anda cuba.

Aplikasi ini pada mulanya anda akan merasakan susah untuk digunakan namun setelah anda berlatih menggunakanya dan belajar perlahan0lahan setiap ciri yang disediakan, pasti anda akan menyukainya.

Selain daripada itu, Aplikasi ini memliki saiz yg besar sedit iaitu sekitar 80mb dan untuk mengakses beberapa ciri yang premium anda harus melanggannya.

Klik butang dibawah untuk muat turun aplikasi di Google Playstore

2) Aplikasi FilmoraGo ( Aplikasi Edit Video Yang Rami Orang Gunakan )

Aplikasi penyunting video seterusnya, anda boleh cuba aplikasi bernama FilmoraGo ini. Kenapa admin senaraikan FilmoraGo ini sebagai salah satu aplikasi yang bagus untuk edit video ditelefon? kerana dalam aplikasi ini juga tidak kurang hebatnya dan mempunyai ramai pengguna diseluruh dunia.

Antara ciri-ciri menarik aplikasi ini ialah

 • Mempunyai ciri yang mudah difahami bagi pemula
 • Mempunyai tema dan effect yang menarik
 • Aplikasi mempunyai saiz lebih kurang 35mb
 • Boleh keluarkan saiz video yang muat pelbagai sosial media

Jika anda ingin belajar mengedit video menggunakan telefon, admin rekomenkan aplikasi ini antara yang anda boleh cuba

3) Aplikasi Vlogit ( Aplikasi Edit Video Untuk Vlogger )

Aplikasi Vlogit ini ramai para youtuber sarankan menggunakannya. Mempunyai 1juta muat turun di google playstore dan meningkat naik. 

Ciri-ciri menarik yang boleh anda dapati dalam aplikasi ini ialah:

 • Mempunyai ciiri satukan gambar dan video
 • Mempunyai pelbagai intro yang anda boleh pilih dan masukkan
 • MEmpunyai Video Effect yang banyak untuk dicuba
 • Boleh menghasilkan video anda dengan kualiti 1080P tanpa ralat
 • Boleh menedit thumbnail video youtube anda dengan lebih menarik.

Aplikasi ini boleh dikatakan sangan berguna untuk anda yang sukakan rakaman jenis Vlogger, amat mudah digunakan dan tidak lupa juga dengan ciri yang setanding aplikasi yang lain.

Baca Juga: Aplikasi Memaparkan Kelajuan Internet Anda

4) Aplikasi Inshot ( Aplikasi Lengkap Edit Video )

Aplikasi Inshot ini merupakan salah satu aplikasi edit video yang lengkap untuk telefon anda. Dilancarkan pertama sekali pada mac tahun 2014 lag sudah 6 tahun menempah nama sebagai antara salah satu aplikasi edit video yang terbaik.

Selain itu juga, aplikasi ini mempnyai jumlah muat turun yang sangat banyak iaitu dalam sekitar 100j pengguna. antara ciri-ciri yang menarik yanganda boleh dapati dalam alikasi ini ialah

 • Mempunyai ciri Video filter dan Effect yang menarik
 • Mempunyai ciri menambah text atau sticker ke dalam video anda
 • Boleh jadikan video anda slideshow yang menarik dengan pelbagai effect dan tema.
 • Anda boleh menambah pelbagai musik kedalam video anda
 • Anda boleh mengawal kelajuan pergerakkan video anda

Banyak lagi ciri menarik daripada aplikasi ini yang anda boleh cuba, Admin juga sarankan aplikasi ini antara aplikasi edit video telefon yang menarik patut anda cuba.

Aplikasi Viva Video ( Aplikasi Video Editor Yang Percuma Menarik )

Bagi anda yang sedang belajar edit video melalui telefon, aplikasi Viva Video ini juga sesuai untuk anda. Kebanyakkanya para youtuber dan video maker yang lain menyarankan aplikasi ini untuk anda memulakan perjalanan anda sebagai penyunting video.

Viva video ini menyediakan lebih kurang 200 filter yang anda boleh gunakan selain pelbagai effect menarik.

Sangat sesuai keperluan anda yang ingin keunikan video untuk dikongsikan di pelbagai sosial media seperti instagram, facebook dan twitter.

Baca Juga: Cara Download Video Facebook Dengan Mudahinfo-success

Akhir kata, itu lah 5 apps yang bagus untuk buat video menggunakan telefon yang anda boleh cuba. Aplikasi-aplikasi yang disenaraikan ini juga sesuai untuk anda yang baru memulakan atau belajar membuat video melalui telefon.

Jangan lupa untuk membaca artikel daripada kami dan teruskan menyokong kami. Terima kasih

Post a Comment

Cara Mudah Baiki… Semak Bil Elektrik…