Cara Root Samsung Galaxy S 6 dan S 6 Edge Yang Mudah

Cara Root Samsung Galaxy S 6 dan S 6 Edge Yang Mudah


Memiliki smartphone Samsung Galaxy S 6 dan S 6 Edge ini memberikan kepuasan bagi pencinta gajet Android OS. Bukan setakat model terbaru yang berkualiti dari Samsung, tetapi ianya memiliki banyak kelebihan-kelebihan yang diselitkan didalamnya.

Melakukan proses root pada smartphone Samsung galaxy S 6 atau Samsung Galaxy S 6 Edge membolehkan anda memiliki kelebihan yang menyeluruh dalam penggunaan smartphone canggih ini. Berdasarkan forummer Android yang femes dan juga merupakan member senior dari Xda Forum telah menemui cara yang mudah untuk melakukan proses root untuk Samsung S 6 anda.

Cara yang mudah untuk melakukan proses bagi Samsung galaxy S 6 ini menggunakan CF-Auto-Root dan ODIN. Menggunkankan cara ini lebih menjamin keselamatan dan cepat prosesnya. Antara model Samsung Galaxy S 6 yang sudah dicuba dan terbukti berjaya menggunakan cara ini:-

cara root s6 edge

Cara Melakukan Proses Root  Pada S6 Dan S6 Edge

 1. Pastikan model S6 anda tersenarai dalam 3 model yang sudah ditulis diatas. Cek pada setting untuk memastikannya
 2. Pastikan pc atau laptop anda mempunyai Samsung Driver. Jika tidak ada Download terlebiha dahulu dan install.
 3. Pastikan anda mempunyai ODIN yang latest iaitu ODIN version 3.10. Jika tidak ada Download terlebih dahulu. Selepas download extract Odin tersebut.
 4. Cari file CF-Auto-Root anda diatas berdasarkan model smartphone anda.
 5. Apabila anda sudah memuat turun file CF-autoroot mengikut smartphone anda, Extract kan file tersebut.
 6. Masukkan smartphone anda kedalam download mode. Untuk masukkan kedalam download mode ini, anda dikehendaki menekan Volume Down + Home Button + Power Off Button. Sebelum anda masuk ke download mode. Matikan dahulu smartphone baru lakukan proses download mode tadi.
 7. Sambung smartphone anda  ke pc atau laptop
 8. Buka Odin yang anda muat turujn tadi. Tunggu sehingga smartphone anda sudah dikesan oleh odin
 9. Klik pada button AP di ODIN tersebut, Kemudian cari file CF-Auto-Root yang anda muat turun tadi dan Klik pada file tersebut.
 10. Pastikan kotak sebelah kiri iaitu pada Repartion tidak dicenteng.
 11. Klik Startpada button bahagian bawah dan tunggu hingga proses selesai/
 12. Jika tertulis PASS maka anda sudah berjaya melakukan proses Root anda.
 13. Jika anda ingin memastikan proses root anda berjalan dengan sempurna, Muat turun aplikasi Root checker di PlayStore.
Baca Ini juga >> Cara Mudah Memasang TWRP Pada Samsung Galaxy S6
Dengan tutorial diatas moga dapat membantu dalam melakukan proses root pada smartphone Samsung Galaxy S 6 atau Edge anda. 

Post a Comment

Terbaru Lebih lama