Gudang Penyimpanan Kereta Milik Askar Perang Dunia Ke-2

         

Keadaan pemandangan yang pelik dihutan terletak pada Daerah Bastnas, iaitu terletak pada bandar diselatan Sweden amatlah mengejutkan. Kerana terdapat disatu kawasan daerah tersebut telah menjadi temoat pembuangan 1000 kereta klasik pada zaman 50-an


Sebenarnya gudang ini telah buat oleh 2 wakil bersaudara dari Sweden untuk penyimpanan kereta-kereta askar yang mengikuti perang dunia ke-2. Namun akan tetapi, gudang ini telah terbengkalai sekian lama atas sebab yang tidak pasti dari tahun 90-an hinggalah sekarang.


         

Terdapat banyak kereta yang berjenama terkenal seperti Volvo, Ford, Opel, Audi, Buick dan sebagainya. Sebahagian besar model kereta yang ditinggalkan itu merupakan model agak "Famous" pada masa itu.


        


Jika dilhat pada gudang itu sekarang, kereta-kereta klasik itu seperti tidak berfungsi kerana banyak bahagian-bahagian kereta itu sudah rosak teruk akibat daripada keadaan persekitaran yang hutan semak sehinggakan tumbuh tumbuhan meliputi badan pada kereta.

"Keadaan disana amat sunyi. Sehinggakan saya merasakan seperti seolah-olah saya berada dihujung dunia" Kata jurugambar yang berada dikawasan tersebut.

Sebilangan rakyat sweden itu sendiri memutuskan supaya menghapuskan kereta-kereta itu. Tetapi usaha ini gagal akibat daripada tentangan daripada orang disana.

       

Post a Comment

Terbaru Lebih lama