Kempiskan Perut Anda Dengan 5 Langkah Ini


Sejak akhir-akhir ini ramai dikalangan antara kita mempunyai perut buncit tidak kira mahu pun perempuan semuanya sama sahaja. Bagi golongan perempuan mereka amatlah tidak menyukai dengan perut buncit ini. Mungkin ini kerana akan menjejaskan pandangan luaran mereka. Bagi golongan lelaki pula perut buncit ini seperti menjadi kewajipan bagi yang sudah berkahwin. Hahaha. Akan tetapi lelaki tetap cool kadang-kadang diantara mereka tidak merungut dengan perut buncit itu. Hehe
Akan tetapi diharap bagi yang mempunyai masalah perut buncit ini diharapkan supaya segera tangani masalah ini, kerana ia mungkin akan menyebabkan penyakit-penyakit lain untuk datang ke dalam tubuh badan kita. Daripada kita membiarkan kita daripda terus buncit ini saya juga ingin berkongsi maklumat tentang 5 langkah atau pun 5 tips ini supaya kita dapat kembalikan perut kita dalam keadaan normal.Langkah Yang Pertama

                       

1) Sudah pastilah menjaga cara pemakanan kita antara aspek yang penting didalam penjagaan kesihatan tubuh badan kita. Contoh pengambilan makanan seperti didalam jadual "Pyramid Makanan". Kerana pengambilan makanan dengan cara yang sepatutnya dapat membuang lemak didalam perut kita.


Langkah Yang Kedua

                               

2) Selalu membuat senaman fizikal atau senaman perut. Ini kerana pergerakkan otot yang banyak akan membuatkan pembakaran kalori didalam tubuh badan kita. Banyakkan membuat senaman jogging, berlari, push up dan sebagainya.


Langkah Yang Ketiga
                    ]

A
3) Bagi yang gemar makan diwaktu tengah malam itulah antara satu faktor yang membuatkan perut anda buncit. Ini bermakna  sesiapa yang makan terus tidur pada waktu lewat malam gula yang dimakan akan bertukar kepada lemak. Ini kerana badan kita tidak dapat membakar lemak ketika tidur.

Langkah Yang Keempat
                       

A
4) Tinggalkan makanan "Instant Food" ini kerana makanan ini sebenarnya tidak baik untuk kesihatan tubuh badan. Lemak akan sentiasa berkumpul didalam perut seterusnya membuatkan kita mengalami situasi perut buncit ini.


Langkah Yang Kelima


Dengan itu sekian sahajalah. Semoga bermanfaat untuk kita semua :)5) Kurangkan meminum air yang mengandungi banyak gula, Seperti air tin, dan jus buahan yang asli. Ini kerana dalam kandungan minuman tersebut mempunyai banyak gula dan karbohydrat. Kita hendaklah perbanyakkan minum air ksong dan air kandungan rendah gula. Gula merupakan tenaga bagi tubuh badan manusia. Tetapi jika terlebilan gula ia akan menyebabkan pengumpulan lemak dalam badan terutamanya dibahagian perut.

4 Ulasan

 1. yg ptg , jgn makan sebelum tidur . mkn sebelum pukul 7 mlm ...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul tuw... msti kena ikut waktu makan.. klu tak ikut waktu mkn tu y bole jd buncit.. hehe

   Padam
 2. Faktor makanan dan kurang gerak memang mempengaruhi, saya setuju mas, dan saya juga tidak ingin perut buncit ^_^

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sama juga mas.. takut jga bila hadapi masalah nie.. nggak ganteng.. hehe

   Padam

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama