Menarik !! Pedang Samurai Dibuat Daripada Batu Meteorit !!

           Screen Shot 2015-05-11 at 09.46.57

Jepun adalah satu negara yang pesat dengan pembangunan bahkan ia sudah diiktiraf oleh dunia antara salah satu negara yang maju. Bandarnya yang dipenuhi sesak dengan bangunan. Tokyo Skytree merupakan bangunan yang tertinggi di Tokyo dab di iktiraf merupakan antara salah satu bangunan yang tertinggi dunia. Bangunan gergasi Tokyo Skytree ini juga menawarkan shopping kompleks. Selain itu juga, bangunan itu dipenuhi dengan kedai-kedai, restoran, planetarium dan Universiti didalamnya.

Dengan itu, Institut Teknologi Chiba yang berpusat dibangunan Skytree tersebut telah membuat pameran sains yang berharga iaitu pedang yang dibuat daripada batu meteorit yang berusia ratusan juta tahun. Pedang itu dinamakan sebagai "Pedang Syurga" dipamerkan bersama batu meteorit yang asal dimana campuran pedang tersebut.

          Screen Shot 2015-05-11 at 09.31.21

"Pedang Syurga" ini dibuat sendiri oleh Yoshindo Yoshiwara. Yoshindo Yoshiwara juga merupakan Pakar pembuatan pedang dijepun. Selain itu Yoshindo juga merupakan pakar yang terbaik dalam bidang pembuatan pedang ini.

           Screen Shot 2015-05-11 at 09.46.59          
Dikatakan sebelum penggunaan besi dalam pembuatan katana, orang zaman dahulu menggunakan batu meteorit sebagai unsur dalam pembuatan senjata dan pelbagai peralatan. Penggunaan batu meteorit ini sebagai senjata juga digunakan oleh suku kaum Inuit dijepun.

Post a Comment

Terbaru Lebih lama