Cara Mengetahui Maklumat Internal Hardware Smartphone AndroidTidak semua orang mengetahui apakah chipset smartphone yang mereka pakai, Kebanyakkan mereka cuma menilai pada luaran sahaja untuk membeli smartphone yang baharu. Internal hardware ini amat penting untuk menilai kualiti sebenar smartphone itu.

Sesetengah orang hanya mementingkan jenama smartphone berbanding dengan internal hardware ini mungkin akan memberi kesan pada masa akan datang. Contohnya, smartphone itu cepat lagging, mudah panas, dan sebagainya.

Untuk mengetahui internal hardware pada smartphone anda amat lah mudah sekali. Kerana banyak aplikasi pihak ketiga yang jika dipasangkan dalam smartphone anda akan memberitahu secara teliti apakah internal hardware yang sedang anda pakai sekarang. Antara aplikasi itu ialah CPU-Z. Aplikasi CPU-Z ini boleh kita dapati dari Google Playstore

Aplikasi ini membolehkan kita sebagai pengguna untuk mengetahui apakah jenis internal hardware yang kita gunakan dalam smartphone kita. Ia juga berperanan memberikan maklumat berkenaan chipset, system, battery, sensor, dan thermal yang ada dalam smartphone anda.


Contoh maklumat yang dipaparkan oleh CPU-Z pada Samsung Galaxy S4Post a Comment

Terbaru Lebih lama