Tanda-Tanda Batteri Smartphone Anda Patut Di Ganti

Tanda-Tanda Bateri Smartphone Anda Patut Di Ganti - Sebagai pengguna smartphone yang mementingkan kestabilan smartphone anda, Batteri adalah salah satu komponen penting yang ada di dalam setiap smartphone. Tanpa batteri smartphone tidak dapat berfungsi dan tidak dapat dihidupkan. Berbagai-bagai jenis smartphone yang mempunyai kapasiti yang berbeza diantaranya.

tanda batteri smartphone anda rosak


Memiliki smartphone yang mempunyai kapasiti bateri yang rendah akan menyebabkan penggunaan optimum batteri akan semakin cepat habis. Selain itu juga, ia cenderung membuatkan smartphone anda akan lebih cepat rosak. Kerana anda akan sering ulang-alik untuk mengisi batteri smartphone anda apabila kehabisan.

Baca Juga >>  Tips Cas Smartphone Untuk Elakkan Kerosakkan Batteri
Banyak sekali penyebab batteri smartphone anda akan cepat rosak dan anda boleh membaca cara untuk mengelakkan kerosakk batteri pada link diatas. Anda juga patut mengetahui tentang tips dan cara sebenar apabila membuat sambungan charger untuk mengelakkan kerosakkan pada batter. Pada kali ini ExpanDroiders akan memberikan sedikit tips tentang Tanda-Tanda Bateri Smartphone Anda Patut Di Ganti. Anda boleh semak dibawah untuk mengetahuinya.

Bateri Smartphone Anda Patut Di Ganti

1) Batteri Smartphone Anda Akan Cepat Panas
 • Anda boleh merasakan smartphone anda cepat panas walaupun anda tidak menggunanya. Ini disebabkan oleh mungkin penggunaan aplikasi yang banyak pada Background Process. Aplikasi-aplikasi yang berjalan pada bahagian background ini akan memakan ruang kapasiti batteri smartphone anda. Anda haruslah membuat Clear dengan kerap untuk menjaga kestabilan batteri anda.
2) Batteri Anda Akan Mengembung.
 • Cuba lihat pada batteri smartphone anda sekarang, Biasanya batteri yang mulai rosak akan timbul tanda seperti ini. Jika batteri anda sudah kembung maka cepat-cepatlah anda menukar kepada batteri yang baru. Jika perkara ini dibiarkan ia akan menjadikan batteri anda tidak mampu mengumpulkan kapasiti lagi dan mungkin akan mengundang bahaya apabila anda menggunakannya.
3) Batteri Anda Akan Cepat Habis
 • Tanda ini amat biasa dialami oleh setiap pengguna smartphone. Batteri smartphone anda akan cepat habis tanpa akan menggunakanya. Selain itu juga, apabila batteri smartphone anda sudah mencapai limit kapasiti iaitu sudah 100% Full Charge dan dalam beberapa minity kemudian anda menerima satu notification yang menandakan batteri anda Low kembali. Anda haruslah menukar batteri baru jika keadaan batteri anda seperti ini.

Baca Juga >>  Cara Mengelakkan Smartphone Anda Dari Lagg

Jika batteri anda menunjukkan tanda-tanda seperti diatas maka segeralah anda menukar batteri kepada batteri yang baru. Jangan tunggu lama-lama sehingga ianya merosakkan smartphone anda sendiri. Dengan itu berakhirlah entry pada kali ini iaitu Tanda-Tanda Batteri Smartphone Anda Patut Di Ganti. Jangan lupa untuk baca artikel kami yang lain dan Like pada Facebook Fans kami ya. Sekian.

7 Ulasan

 1. Bagus panduan ni..sekarang bateri pun dah cepat panas ni..

  BalasPadam
  Balasan
  1. terima kasih sudi berkunjung.. yahh... mungkin terlalu byk apps yang di buka dalam background process.. :)

   Padam
 2. Handphone sy sering mati dngan sndiri apabila sy mahu hidupkannye . Btery mule gelembung . Adakah handphone sy mengalami kerosakan bateri ?? Mahukan penjelasan . Trima kasih kerana mmbuat blog yg sngat berguna bukan shaja untk sy , malah untuk semua org juga .

  BalasPadam
 3. Handphone sy sering mati dngan sndiri apabila sy mahu hidupkannye . Btery mule gelembung . Adakah handphone sy mengalami kerosakan bateri ?? Mahukan penjelasan . Trima kasih kerana mmbuat blog yg sngat berguna bukan shaja untk sy , malah untuk semua org juga .

  BalasPadam
  Balasan
  1. memang tanda rosak da tuw bateri nak kene ganti.

   Padam
 4. Handphone saya memang ada tanda macam ni.. agaknya memang betullah batteri nak rosak. Kejap-kejap nak cas je.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama