Cara Perbaiki Camera Failed Pada Samsung Galaxy

Cara Perbaiki Camera Failed Samsung Galaxy - Jika anda merupakan pengguna Samsung Galaxy yang telah menerima amaran yang sering berlaku bagi pengguna Samsung Galaxy iaitu " Camera Failed ". Disini ExpanDroiders akan mengungkapkan sedikit-sebanyak cara yang anda boleh gunakan untuk mengatasi permaslahan ini.


cara perbaiki kamera failed samsung

Cara Mudah Memperbaiki Masalah " Kamera Failed " Samsung Galaxy

Beberapa tips dan cara yang boleh anda gunakan untuk menyelesaikan permasalahan ini. Semak Dibawah:-

1) Clear atau buang Data dan Cache Camera Anda
  • Pergi ke setting atau bahagian aturan smartphone anda. Kemudian, cari Application Manager masuk All dan cari kamera. Seterusnya, Tap pada " Force Close" dan Clear data dan cache aplikasi tersebut.. Apabila anda sudah selesai, Reboot smartphone anda lihat hasilnya.
Baca Juga : Cara Share Lagu Pada Moment Wechat
2) Lakukan Faktori Reset Untuk Perbaiki Kamera Failed
  • Jika cara diatas tidak menyelesaikan masalah anda, Cara yang kedua ialah lakukan Factory Reset. Sebelum anda membuat faktory / format smartphone anda. Pastikan anda sudah membuat backup terlebih dahulu data-data penting yang ada pada smartphone anda seperti kontak, sms dan data yang terdapat pada internal memori smartphone anda.
3) Padam Cache Partition Menggunakan Recovery Mode
  • Jika cara yang kedua masih tidak dapat menyelesaikan masalah anda, Cara yang ketiga ialah matikan smartphone anda. Kemudian tekan Volume Up + Home Button + Off Button untuk memasuki recovery mode. Tekan Volume Down untuk alihkan pilihan ke Wipe Cache Partition kemdian tekan Button Off untuk memilih Wipe Cache Partition. Tunggu proses habis berjalan dan reboot semula smartphone anda.
Baca Juga : Telekung Reehans Pilihan Muslimah
Semoga dengan tiga cara diatas dapat membantu anda untuk selesaikan masalah kamera failed pada samsung galaxy. Jika anda masih lagi mengalami hal yang sama diminta untuk anda merujuk servis centre yang berdekatan untuk jalan penyelesaian. atau jika terdapat soalan boleh tinggalkan komen dibawah.

Jangan lupa untuk membaca artikel kami yang lain untuk ketahui maklumat selanjutnya. Sekian terima kasih


1 Ulasan

  1. tak pernah terjadi lagi macam nieh

    nanti aku cuba kalau ia terjadi yea

    BalasPadam

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama