Apa Itu USB OTG Dan Kelebihanya

ExpanDroiders - mungkin ada dikalangan pembaca Blog ini yang masih samar-samar pengetahuanya tentang USB OTG bukan ? So, Pada kali ini ExpanDroiders akan berkongsi sedikit maklumat tentang apa sebenarnya USB OTG ini.

USB OTG ialah bermaksud USB On The Go. Secara amnya ia adalah alat aksesori android anda yang membantu smartphone anda untuk membaca apo jua jenis USB kepada peranti smartphone anda seperti USB Flashdrive, keyboard, atau pun sebagainya.


Apa itu usb otg


Cara Penggunaan USB OTG 

Cara penggunaan USB OTG ini adalah sangat mudah ianya cuma perlu dicucuk pada cabel port charger peranti smartphone anda. Sangat mudah bukan ? Tapi kena beringat kerana hampir semua model smartphone pada masa kini boleh menggunakan USB OTG ini. Oleh itu anda juga boleh memeriksa smartphone anda terlebih dahulu adakah peranti smartphone anda boleh menggunakanya.

Caranya adalah mudah, cuma perlu memasukkan USB OTG anda kepada smartphone anda, Jika tiada perubahan atau keluar Pop Out yang menandakan USB OTG sedang dipasang berkemungkinan peranti anda tidak menyokong Aksesori OTG ini.


Apa itu Usb OTGKepentingan Dan Keistimewaan USB OTG ini

Sebenarnya terdapat beberapa kelebihan yang boleh kita manfaatkan Aksesori USB OTG ini. BErikut adalah manfaatnya:-

  • Sudah pasti membolehkan memindahkan data dengan mudah. Dengan ini anda boleh memindahkan atau simpan data yang anda kehendaki kedalam USB Pendrive OTG.
  • Usb OTG ini juga membolehkan anda menghubungkan peranti smartphone anda dengan papan kekunci atau tetikus. 
  • Selain itu, Manfaatnya juga adalah membolehkan anda menyambungkan smartphone anda dengan alat kawalan permainan ( Joystick ). Dengan ini anda boleh mengawal permainan dalam smartphone dengan menggunakan Joystick yang disambungkan melalui USB OTG ini.

Baca Juga : Cara Bezakan Smartphone Ori Atau Tidak


Dengan penerangan diatas adakah anda sudah memahaminya? Banyak sebenarnya manfaat USB OTG yang boleh kita perolehi.

1 Ulasan

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama